2015. május 4., hétfő

Magyar Könyvek Viadala körkérdések 2.

Köszönöm az interjút minden egyes írónak, írónőnek és jelöltnek, nyertesnek egyaránt a Magyar Könyvek Viadala kapcsán.

Első kérdezettem Grecsó Krisztián, aki a szépirodalmi könyvek kategóriáját nyerte meg






- Meglepődtél a Magyar Könyvek Viadala jelölésen?
Jól esett, nagyon köszönöm! Fura könyv a Megyek utánad, lassan egy éves és csak most kezd el igazán dolgozni, hatni. És ennek szép és megtisztelő jele volt ez a figyelem a kritikus és olvasó bloggerektől.  


- Mennyire követted figyelemmel a történéseket?

Egy másik jelölt, Tótth Benedek kollégám hívta fel rá a figyelmet. Jó csapatba kerültem, remek könyvek jelentek meg tavaly, erős év volt. 



- Volt, akire szavaztál vagy szurkoltál neki?

Azt gondolom, ha érintett az ember szavazni nem illik. Lehet büszkélkedni vele, meg örülni az eredménynek, de tilos babrálni a géppel. Tótth Bence két kategóriában is jelölt volt, miután az év könyvét kihirdettétek, szurkoltam neki nagyon, hogy megnyerje az első könyves debütöt, mert ő a kedvencem.


 


- Mely író vagy könyv az, ami szerinted kimaradt a listáról?

Már említettem, hogy nagyon erős év volt, Závada nagyregénye, Szilasi remekműve mind 2014-es, és szerintem remek könyvek, ahogy a Háy Napra jutni cím könyve is szédületesen jó próza. De a lista egész hosszan bővíthető és biztosan sok olyan is van, ami nekem jött szembe. 




- Mint író, szerinted mennyire tud egy ilyen kezdeményezés segíteni nektek népszerűsíteni, új olvasótábort toborozni?

Az MVM jó találmány. Összefogja az olvasó bloggereket, közös gondolkodásra, 
mérlegelésre készteti, és megmozgatja az olvasókat. Végre azok döntenek, gondolkodnak könyvekről, akiknek szólnak. Akik amellett, hogy fontosnak tartják a kortárs magyar prózát, civilek, nem részei a gépezetnek, nem függnek kiadótól, egyéb érdekcsoporttól.




- A szépirodalom, amiben tevékenykedsz nem túl népszerű.Szerinted miért?

Sosem lehet elégedett az ember, de nem gondolom, hogy bajban lennénk. Olvasók ezrei erőn felül is megveszik a könyveinket, spórolnak rá, fontos nekik. Gondolkodni, érezni, érteni akarnak. Nincs ennél nagyobb tisztesség, mint hogy ezt velünk teszik.




- Hogyan lehetne a fiatalokat jobban orientálni a szépirodalom felé?

Jönnek ők, ha törődnek velük. Ha megértik, elhiszik, hogy róluk van szó. Ha be lehet őket vonni, és megmozgatjuk az egójukat. A fiatal én mindenáron meg akarja találni önmagát, ki akarja találni, milyen is ő, miben egyedi. Ha észreveszik, hogy ebben milyen sokat segít a próza, a kortárs irodalom, le sem lehet lőni őket.



- Hogy állsz a következő könyveddel? mikor fog megjelenni és a tőled megszokott stílusban érkezik vagy új vizekre evezel?

Lassan húsz éve jelennek meg könyveim és még mindössze egyetlen novelláskötetem van. 15 évvel a Pletykaanyu után, a jövő év elején végre megjelenik a második. Nagyon várom.







On-sai az év írónője lett. Következő kérdéssor őt illeti.

- Meglepődtél a Magyar Könyvek Viadala jelölésen?

Igen, meglepődtem, hiszen két kategóriában jelöltek a bloggerek, a szórakoztató és az írónő szekcióban. Köszönöm szépen nekik, és persze, a sok szavazónak is.



- Mennyire követted figyelemmel a történéseket? 
Három jelöltnek nagyon örültem, mind nagyszerű írók. Kleinheincz Csilla egy régi írós barát, Róbert Kata könyvét én szerkesztettem, Tóth Krisztának épp az előadásáról jöttem, amikor megtudtam a jelölés hírét. 



- Volt, akire szavaztál vagy szurkoltál neki?
Nem, de biztos voltam benne, hogy Tóth Kriszta nyer. (nevet)




- Mely író vagy könyv az, ami szerinted kimaradt a listáról?

Tara Monti és Raana Raas, de tavaly sajnos nem jött ki új könyvük. Nagyon szeretem az írásaikat.


- Mint író, szerinted mennyire tud egy ilyen kezdeményezés segíteni nektek népszerűsíteni, új olvasótábort toborozni?

Nagyon jó arra, hogy felhívja a figyelmet, vannak jó magyar regények, mesekönyvek, érdemes olvasni őket. A jelölési rendszer pedig egyszerű, átlátható, és bárki csatlakozhat, aki egy ideje már könyvesblogger. Később, a szavazáskor minden olvasó véleménye egyformán számít, és ez is nagyon jó.

- Milyen érzés az év írónőjének lenni?
Erre azt illik írni, hogy lenyűgöző, de igazából meglepődtem, hogy ennyi olvasó megmozdult és kattintott. Nagyon hálás vagyok a díjért, és a szavazatokért, jó látni, hogy ennyien szeretik a könyveimet. Mellette, persze, tisztában vagyok azzal is, hogy van még hova fejlődnöm. (nevet)
- Olyan műfajban tevékenykedsz, ami azért elég rétegolvasmány. Nem gondoltál még a váltásra esetleg népszerűbb témák felé?
Viszonyítás kérdése, mi népszerű, mi nem. A Calderon és a Scar ismertsége nagyon jó a hazai sci-fi könyvekhez képest, és ennek nagyon örülök. Persze a misztikus-romantikához vagy a sulis regényekhez képest eltörpül, az egy hatalmasabb olvasóréteg. De csak azért nem szedek elő egy témát, mert az népszerűbb lehet, inkább arra törekszem, hogy önmagamat adjam, a humoromat, és majd megtalálnak azok az olvasók, akik élvezik a mesélési módomat.

- Hogyan népszerűsítenéd a sci-fi műfaját, a könyveidet, az olvasást?
Szerintem minden írás beszéljen önmagáért. Úgyhogy nem is csipogok erről sokat, inkább belinkelem a Scar elejét. Akit ez megfog, annak érdemes elolvasnia, akit nem, annak nem. (nevet)
http://konyvmolykepzo.hu/karacsony/reszlet/10scar.pdf





-Min dolgozol most?
Az Artúron, ami a Szivárgó sötétség sorozat 3. kötete. Elég nehéz megírni, így pihenésképp befejezem a lányomnak írt regényt is. Idén ez jelenik meg, a címe: Apa, randizhatok egy lovaggal?
A történet egy mágikus balhéról szól. Mia Anne 16 éves és rendszeresen átlép egy fantasy világba, de mivel mágiatörő, így egyszerre veszélyezteti a Föld életét és Örökhont is. Meg kéne ölni ahhoz, hogy a világ egyensúlya helyreálljon. Kósza lovag a legfiatalabb lovag, és elege van a "térdét mutogató varázslólányból", de bajbajutott szüzeket nem hagyhat cserben. Mia Anne apja pedig egy Asperger-szindrómás agykutató, aki a világvége megoldásán dolgozik, nem sejtve, hogy a nappaliban kéne keresnie a fő bajforrást. Ők hárman egy olyan ellenséggel kerülnek szembe, akire nem számítanak, és akit két világ merészsége és bölcsessége sem biztos, hogy el tud pusztítani.
Ősszel jön ki a regény, és valószínűleg a Vörös pöttyös sorozatba kerül.
Köszönöm a kérdéseket!



Kae Westa elő könyves szerzőként rögtön az élbolyba került.

Kae Westa
- Meglepetés volt a Magyar Könyvek Viadala jelölése?
 Fogalmazzunk úgy, hogy nemigen álltam sorba, amikor az önbizalmat osztogatták. Több olyan barátom és olvasóm is akadt, aki kezdettől biztosra vette, hogy bekerülök, én csak akkor mertem elhinni, amikor megláttam.

- Honnan/kitől tudtad meg, hogy jelöltek?
 Facebookról. Általában ott élek írós társadalmi életet. :)

- Mennyire követted figyelemmel a történéseket? 
 Kezdettől, már az első viadal során is. Nagyon fontos kezdeményezésnek tartom ezt a viadalt, ezért akkor is odafigyeltem rá, amikor még személyesen nem érintett.

- Volt, akire szavaztál vagy szurkoltál neki?
 Több kategóriában is, igen. Főként az ismerős szerzőkért szorítottam, illetőleg Dragomán Györgyért, akinek a regénye a tavalyi évem egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye volt.




- Mely író vagy könyv az, ami szerinted kimaradt a listáról?
 Gaura Ágnest nagyon hiányoltam, szerettem a tavaly megjelent novelláskötetét.

- Mint író, szerinted mennyire tud egy ilyen kezdeményezés segíteni nektek népszerűsíteni, új olvasótábort toborozni?
 Szerintem abszolút. Aki a kedvencére szavaz, bizonyára megnézi, kik is a versenytársak az adott kategóriában, és valószínűleg emlékezni is fog rájuk, amikor legközelebb könyvesboltban jár.

- Első könyves szerzőként milyen érzés nagy nevekkel együtt versenyezni, megmérettetni?
 Hízelgő. És persze roppant ösztönző is.

- Elégedett vagy a könyv debütálásával?
 Maximálisan. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, de természetesen a negatívat sem hagyom figyelmen kívül. Igyekszem tanulni a kritikákból, és legközelebb még jobb történetet tárni az olvasók elé.

- Dolgozol már a következő könyveden?
 Már a szerkesztési fázisban tartunk. Ha minden a terv szerint megy, ősszel meg is jelenik.
 A következő regényem is hősfantasy lesz, a Karvalyszárnyon címet viseli, és egy gróflányról szól, akit a felégetett városából egy csapat zsoldos menekít tovább.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék