2018. szeptember 9., vasárnap

Csabai Márk: Magányos Farkas
Ez a könyv megint egy igazi nagyágyú lett. Olyan jó értelemben vett pasi könyv, amit a magamfajta női olvasó is élvez, olvas, hátha megfejti a pasi lélek titkait. 
Vagy mégsem? Hát közelebb nem kerültem a férfiak gondolatmenetéhez, csak még jobban belehomályosodtam a dolgokba...
De legalább tettem mindezt úgy, hogy közben jót szórakoztam.

Veszélyes könyv, mert már a cím is "hazudik". 
Még hogy magányos farkas? Egy jó kis kollektíva inkább. 
Hazatérés az alvilágból? Még mit nem! Inkább hogyan ásd bele magad a lehető legjobban az alvilágba, ahonnan kiút nincs
Romantikus lesz? Nagyon nem. 
Inkább krimi? Annak sem mondanám kifejezetten. Afféle irónia könyvbe bújtatva. Magyar társadalom és mentalitás bemutató szavakba szedve, jól megírva, kriminek álcázva. Napi humorbonbon, papír alapon.
Sziporkázik. Rendkívül jól szórakoztam a lapok forgatása közben. Utoljára a nagy elődök, Rejtő és Fable könyveknél éreztem ezt. Totális meglepettség. Tudtam, hogy Márk író mivolta garancia arra, hogy unatkozni nem fogok és a kukában sem landol az iromány, de nem gondoltam, hogy ennyire be fog jönni.
Teljességgel lekötött, kikapcsolt, megnevettetett és még szókincset is építettem...Nem is akár milyet. Villogni nem fogok gyerekfülek előtt vele, az biztos, de el nem adnak gengszter körökben.
Cecil(Szegénynek a könyv végére sem tudtam a nevét megszokni. Elnézést a Cecilektől, de roppantul férfiatlan neve van) egy vagány, mindig rossz helyen, ráadásul rossz időpontban lévő pasi, akinek a legjobb barátai olyanok, hogy ellenség már nem is kell neki. De ezek a "jó" barátok mindig tettre készek, ha el kell szaladni. Bunyóban is szívesen helyt állnak, szigorúan az utolsó sorból.
Szerencsére főhősünk mindig feltalálja magát, bármikor bunyó kész és szájkaratéban is nagyon ott van. Szívesen lefolytatnék vele pár szópárbajt, de csakis szó párbajt. A többitől elhatárolódom. Nem az én súlycsoportom eme férfi egyed.

Egy hátrányát találtam a könyvnek. A főszereplőt valahogy nem tudtam hogyan elképzelni. Olyan "sötét ló" lett. Bárhogy nézhet ki, bármilyen lehet, bárkivel behelyettesíthető. 
szóval Cecil karakterének külső bemutatásánál nagyon elbambultam, azt hiszem vagy nem jött át a lapokon, csak a személyisége.

Fordulatokban gazdag, meglepő történet, aminél nincs perced unatkozni, elméleteket gyártani, kiszámítani a következő lépést. Csak átélni, olvasni és haladni, haladni...
Itt ne számíts a megszokott tartalmakra. Márk felültet a hintára és nem enged a végéig!
És kiknek ajánlanám a kötetet? Kiknek nem!
Szófukar, sótlan olvasóknak nem igazán, mert a végén még humor csepereg az ereikbe. Mindenki másnak a kezébe való olvasmány. Ha bírod a humort, a stílust, a krimit, akkor ez a te könyved.

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak és Márknak!

Fülszöveg: 
Egy ​igazi férfi életében a legnagyobb kincs a család és a szeretett nő.
De mi van, ha egyik sincs?
Cecil, a sokat látott gengszter úgy dönt, leszámol múltjával, és új életet kezd álmai nőjével. Cecil tervez, Isten pedig végez és egyszer s mindenkorra keresztülhúzza a számításait. A múltja nem engedi és a sors súlyos kötelezettségeket és feladatot ró rá. Egy baráti és egy becsületbeli ügy után megkapja utolsó melóját, amit ha sikerrel teljesít, új életet kezdhet. Cecil és cinkosai valósággal sodródnak a pörgős kalandsorozattal.
Vajon az utolsónak ígérkező meló meghozza a várva várt változást?
Az élet kegyetlen, ahol tudja, megszorongatja hősünket, aki mindezen megpróbáltatások ellenére is kitart vágyai mellett, hogy normális életet élhessen, álmai nőjével az oldalán.
Álomgyár kiadó
368 oldal
Recenzió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék