2014. szeptember 10., szerda

Vivien Holloway Mesterkulcs (Winie Langton történetek 1.)

Egy olyan könyvről írok nektek, ami még meg sem jelent!
De melegen ajánlom.
Témáját illetően erősen steampunk! Hogy az mi fán terem?
Lejjebb olvashatsz róla többet, ha nem ismerős ez a szó.


Imádtam. 
Rövid, de velős, humoros, szerethető történet, az olvasása közben remekül szórakoztam. 

Azt hiszem, ezt a stílust nekem találták ki. Megfelelő az esős, depisebb napokra. Jobb kedvre derít, elvonja a figyelmem, kikapcsol és apró kis részletekben is olvasható, nem csak hosszú fejezetekben. 
Eddig ebben a műfajban talán két könyvet olvastam, de azt hiszem kedvenc lesz, főként ha ilyen jól megírt.

A világ érdekes, bár még homályos egyenlőre pár részlete, ami kellőképpen felcsigázza az olvasót. Köztük engem is. Kíváncsi vagyok még többre a társadalomról, a családi kötelékekről, a tolvajokról, mi más, mint a mi világunkban ...

Winie egy igazán jól sikerült karakter. A nevével nehezen barátkoztam meg, ám magával a szereplőnővel az első perctől kezdve. Humoros, laza, férfias, ám igazi nő bújik meg az álca alatt mégis. 
Férfi megfelelője pedig egy nagy talány. Azt hiszem szerelem lesz köztünk, ha az író így folytatja. 

Kellett is végre egy tökös, humoros, de nem nagyképű, szexista, beképzelt, birtokló, verekedő  férfi az olvasmányaim sorába. 
 
A nyelvezete tökéletes, a
 szleng kellőképpen megy a stílushoz, de nincs túlírva, nem erőltetett.
Aminél hiányérzetem volt, azok a leírások, legyen szó tájról vagy a közvetlen környezetéről a szereplőknek. Ott elfért volna még több.
Az a kevés, ami helyet kapott érzékletes, de nekem nem eléggé.
Más hiányosságot, bakit nem találtam a könyvben. Szóval nagyon várom a folytatást és magát a megjelenést is. Bevallom jobban tetszett, mint az írónő első olvasott könyve( amiről szintén hamarosan olvashattok).

Fülszöveg: Gyerekkoromban számtalanszor halottam a mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”
Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekedett, mint a fiúk többsége és mindent tudott a fegyverekről.
Amikor a legendás mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…
Idézet: Szükségünk is volt rá, annak ellenére, hogy próbálta kinevelni az utódját. Bár nem mondhatnám, hogy Esmondot tartottam a legmegfelelőbb jelöltnek a célra, viszont ő volt az egyetlen, aki nem ájult el egy csonkolt végtag láttán. Hogy én elájultam-e? Dehogy. Én szaladtam el a leggyorsabban.

Kinek ajánlanám?                                                                                                        
A lazább stílust kedvelőknek
                                                                                                                    
Legjobb dolog a könyvben, amit a legjobbnak értékelek benne.
A humor, a szereplők kidolgozása és a világ


Ami nagyon nem tetszett benne, kilógott a legjobban a könyvből
-

steampunk (ejtsd: sztímpánk, az angol kifejezés magyarul am. gőzpunk) az 1980-as évek végétől megjelenő, elsősorban kortárs stílus és tematika,másodsorban alternatív művészeti szubkultúra, amely a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve (szépirodalomképzőművészet,művészfilmek, ponyvairodalompopzeneszámítógépes játékokképregények stb.), a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik.
  • steampunk mint stílus az ún. neoviktoriánus stílusból (viktoriánus éra) meríti formáit, ezeknek egyfajta újraromantizálását vagy jelenkori dekadenciáját adja.
  • steampunk mint tematika (és nem műfaj) a sci-fi egyik altematikájának is tekinthető, amely az időbeli anakronizmus (kortévesztés) harmadik formájából, az elképzelt jövő tematikai elemeiből alkotja meg tartalmát(paleo-futurizmus). Ilyen elem a steampunkban az elképzelt technológiai vívmányok és találmányok szerepeltetése, amelyek Cory Gross nyomán Celeste Olalquiaga giccselméletének megfelelően a steampunk két alapvető típusát adja.
  • Forrás: Vikipédia :http://hu.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék